Inchmery Road

Inchmery Road, Catford
2019

The initial brief for this family kitchen renovation was to open up a typically segmented victorian dining room and kitchen into an open-plan family space. The client wanted a tactile and friendly environment, reflecting a passion for contemporary spatial organisation and materiality, to create an elevated atmosphere.

One important keyword from the client was ‘Black’. The design team explored various possibilities for creating black using different craft techniques: using burning, staining, colouring and pigmenting processes. Black Valchromat (a coloured medium density fibre forming composite panel) was chosen, together with a black concrete worktop (pigmented concrete powder cast), and powder coated metal taps and cupboard door knobs.

This large black kitchen island takes centre stage and organises the surrounding space This is combined with light oak joinery and warm white painted walls. Light oak flooring was laid out with oversized herringbone in a 90º instead of traditional 45º pattern.

A similar material palette was applied to an adjacent, slatted, timber walled family bathroom, with a cleverly hidden storage unit.